середу, 3 вересня 2014 р.

Безпечний Інтернет для дітей.


                                                                       


  Багато школярів в той час, поки дорослих немає поруч, проводять багато годин свого вільного часу в Інтернеті. Як зробити їх перебування в глобальній мережі безпечним, адже сучасні діти проводять онлайн більше часу, ніж ви думаєте.
 
      Ви можете контролювати кожну  онлайн дію дитини? Навряд чи, хоча б тому, що вона буває в мережі частіше вас - за статистикою, 89% підлітків і тільки 53% батьків користуються Інтернетом щодня.

   Поспілкуйтесь з дитиною на тему  ризиків в мережі, а також переконайтеся, що виконали «програму-мінімум» в області безпеки:

       Своєчасно оновлюйте операційну систему, браузери та інші програми - ці доробки захищають програми від «дірок» у захисті, а дитина може не звернути уваги на попередження системи.

     Переконайтеся, що на «дитячому» комп'ютері не збережено ваші логіни і паролі від важливих веб-сервісів, наприклад, онлайн-банку, Інтернет-магазинів. В ідеалі - регулярно перевіряйте ПК на предмет персональних даних і видаляйте все зайве. Процес неконтрольованих покупок  в Інтернеті є одна з основних небезпек, з якими мають справу діти в Інтернеті.

                                     
                    
     Перевірте, що на планшеті або смартфоні, яким користується ваша дитина, немає доступу до платного контенту. Відомі випадки, коли діти завантажували недешеві додатки, не підозрюючи, що спустошують батьківський рахунок.

     Переконайтеся, що всі пристрої в будинку (включаючи планшети і смартфони) захищені антивірусними програмами ( типу  Avast, Kaspersky, та інш.)


     Залучення в азартні ігри. Навіть прості онлайн іграшки завдають непоправної шкоди, займають у дитини переважну частину часу, відволікають його від занять і спокійного відпочинку, шкодячи психічному і фізичному здоров'ю. Обмежуйте час перебування в мережі.

                                                                
         Найважливіший крок - установка на комп'ютер «Батьківського контролю». Ця функція блокує доступ до певних сайтів, вона є в складі комплексних продуктів для кібербезпеки. Легка доступність до небажаного вмісту сайтів є однією з найпоширеніших проблем, і в той же час загрозою. Під небажаним вмістом потрібно розуміти порнографічні або інші непристойні матеріали, азартні Інтернет ігри, інформацію про наркотики, насильство. Все це, безсумнівно, може відбитися на психіці наших дітей. Крім того, не варто забувати, що на сьогоднішній день більшість небезпек чатує дітей не тільки на шкідливих сайтах, але й на добре знайомих кожному з нас YouTube і Facebook.

     Позбавтеся від спливаючих вікон - вони не тільки відволікають, але і можуть вести на сайти з шкідливим або забороненим контентом. Їх можна відключити в налаштуваннях браузера або встановити безкоштовну програму для блокування настирливої ​​реклами.

 
     Не всі біди від хакерів або вірусів, втрата пристрою - це теж витрати і переживання. Активуйте функцію пошуку на гаджеті дитини. Вона допоможе шукати пропажу і буде корисна, якщо дитина гуляє одна - ви зможете перевіряти її місцезнаходження через Інтернет.


   Часто  підліток, соромлячись своїх підліткових проблем, шукає відповіді в Інтернеті, добре якщо на веб сервісі є професійні та грамотні поради, але в більшості всі знають що це не так,  тому потрібно бути своїй дитині другом.

       Кращий спосіб захистити дітей полягає в установці комп'ютерів в місцях збору всієї сім'ї, але не в дитячих кімнатах. Таким чином, батьки можуть іноді поглядати через плече дитини.

        Як навчити дитину основам онлайн-безпеки, і чи потрібен їй взагалі Інтернет? Ці питання кожна сім'я вирішує по-своєму. З одного боку, Інтернет - невід'ємна частина сучасного світу, як електроприлади, медикаменти тощо. З іншого - небезпеки Інтернету існують, і наше завдання - знизити ймовірність того, що дитина зустрінеться з ними, будучи морально і технічно непідготовленою.  Також попросіть дітей розповідати про все, що викликає у них неприємні почуття або дискомфорт при відвідуванні Інтернету.